Kadonneet tavarat löytyvät nyt asemalta

Huhtikuun alussa aseman asiakkaiden toiveisiin ja tarpeisiin vastattiin, kun Suomen Löytötavaratoimisto avasi toimipisteen länsisiiven pohjoispäädyssä. Nykyiset väliaikaiset tilat vaihtuvat aseman kellarikerrokseen remontin valmistuttua loppuvuodesta. Löytötavaratoimiston muut toimipisteet sijaitsevat Helsingin Vallilassa sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Ajatus toimipisteen avaamisesta Päärautatieasemalla lähti alunperin HSL:n löytötavaratoimijan kilpailutuksesta.

– Kilpailutuksen voiton kautta vastaamme nyt kaikista HSL:n löytötavarapalveluista. Olemassa olevien toimipisteiden lisäksi halusimme löytää keskeisen paikan, johon pääsee helposti kaikilla PK-seudun joukkoliikennevälineillä. Mikäpä olisi sen keskeisempi ja parempi paikka kuin Steissi, Suomen Löytötavaratoimiston toimitusjohtaja Jukka Ylirautia kertoo.

Arkisin 10–18 ja lauantaisin 10–16 palveleva Päärautatieaseman toimipiste eroaa Ylirautian mukaan melko lailla yrityksen muista paikoista.

– Onhan tämä uutta, ihmeellistä ja asiakasvirraltaan aivan toisenlaista kuin Mäkelänkadulla. Tämä mahdollistaa meille tulevaisuudessa myös muiden palveluiden, kuten tavaran myymisen aloittamisen.

Kiertotalouden ytimessä

Niin – moni on varmasti pohtinut, mitä löytötavaratoimiston palauttamattomille tavaroille tehdään. Vastaus: paljon hyvää.

– Löytötavaralaki määrittää reunaehdot meidän toiminnalle. Sen mukaan kaikki tavarat, joita ei noudeta kolmen kuukauden sisällä, siirtyvät meidän omistukseen. Tavaraa lahjoitetaan paljon hyväntekeväisyyteen ja yhteistyökumppaneillemme mm. Vailla vakinaista asuntoa RY:lle sekä Fidalle. Osa tavarasta taas päätyy teollisuuden raaka-aineeksi uudelleen hyödynnettäväksi ja osa myydään esimerkiksi huutokauppa.comin kautta. Pyrkimyksenä on, että tavaroista mahdollisimman suuri osa päätyy uudelleen hyödynnettäväksi, ei jätteeksi.

Välillä mukaan mahtuu myös toinen toistaan kummallisempia esineitä.

– Yllättävin itselleni on ollut karjatiloilla käytettävän karjaharjan harjaosa. Semmoista harvoin tulee täällä PK-seudulla julkisissa kulkuvälineissä vastaan, Ylirautia nauraa.

Tyypillisimpiä löytötavaroita taas ovat ulkovaatteet, kuten pipot, kaulaliinat ja käsineet, laukut ja reput sekä tietenkin puhelimet ja muu pienelektroniikka. Usein tavaran tunne- ja tarvearvo on suurempi kuin sen rahallinen arvo. 

– Tieto tärkeän tavaran löytymisestä ja sen tuoma helpotus ihmisille – siinä on löytötavaratoimistotyön suola.