Päärautatieasema on portti elinvoimaiseen keskustaan

Rautatieasemat eivät ole pelkästään rautateiden liikennepaikkoja. Niillä on myös suuri vaikutus ympäröivän alueen ensivaikutelmaan ja koko kaupungin tai kaupunginosan imagoon. Siksi Helsingin kaupunki on mukana aseman uudistuksessa paitsi rakennusvalvonnan, myös koko keskustan liiketoiminnan ja elinvoiman näkökulmasta. 

– Päärautatieasemalla on suuri merkitys Helsingille. Se on paikka, johon saavutaan ja jossa kohdataan – portti Helsingin keskustaan. Asema ja sen ympäristö on tärkeä osa koko keskustan imagoa ja tunnelmaa. Ihannetilanteessa asema viestii kaupungin historiasta ja tuo fiiliksen siitä, että olet saapunut keskustaan. Uudistuksen tavoitteena on, että keskustan palveluympäristö alkaa heti asemalta, Helsingin kaupungin yrityspalveluyksikön erityisasiantuntija Laura Yrjänä kertoo. 

Suuri osa Helsingin asemaseuduista on parhaillaan täydennysrakentamisen keskiössä. Helsingin kaupungin, valtion ja väyläviraston muodostama asemakehittämisen seurantaryhmä pitää huolen siitä, että myös rautatieasemat kehittyvät muun ympäristön mukana. Entistä suurempia laatu- ja ylläpitotavoitteita ohjaa placemaking-ajattelu, jolla tarkoitetaan julkisten tilojen suunnittelua tavalla, joka ilmentää sekä aluetta että sen yhteisöä. 

– Tavoitteena on, että myös asemat olisivat selkeämmin osa alueita, niiden brändiä ja fiilistä, joka alueelle ja sen asukkaille on ominaista. 

Vaikka jokaisella asemalla ja alueella on omat ominaispiirteensä, on Päärautatieasema poikkeuksellinen sen ikonisen, historiallisen arvonsa takia. Haasteena on kyetä vastaamaan ihmisten tarpeisiin historiaa kunnioittaen. Saavutettavuuden lisäksi vaakakupissa painavat tänä päivänä entistä enemmän ympäristöystävälliset palvelut ja ratkaisut. Tavoitteena on tehdä vähähiilisistä valinnoista ihmisille mahdollisimman helppoja. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi pyöräilyyn liittyvän infran, palveluiden ja matkaketjun parantamista sekä erilaisia joustavia pakettinoutopalveluita, jotka vähentävät tarvetta matkustaa ja hakea lähetyksiä kauempaa. Tämän lisäksi myös reititykset tulee suunnitella niin, että kulkeminen asemalta keskustan palveluihin on ihmisille mahdollisimman selkeää, turvallista ja viihtyisää. 

– Uudistuksessa on tärkeää ottaa huomioon rakennuksen historia ja pitää huolta siitä, että muutokset tehdään vahingoittamatta sitä, mikä tekee asemasta hienon. Samalla jokaisen paikan tulee elää ajassa ja vastata muuttuviin, Päärautatieaseman tapauksessa 250 000 päivittäisen kävijän tarpeisiin. Kaikki tämä on tärkeä osa koko keskustan elinvoimaisuuden kehittämistä, ja tässä VR on onnistunut hienosti.