08.01.2024

Uusi ravintolamaailma saapuu aseman historialliseen ravintolasaliin vuonna 2025

Vuodesta 2014 saakka yhdessä aseman merkittävimmistä tiloista palvellut Burger King lopettaa toimintansa 8.1.2024. Historiallisessa tilassa aloitetaan mittava talotekninen remontti ja valmistaudutaan 2025 avattavaa uutta ravintolamaailmaa varten. Muutokset ovat osa monivuotista kehityshanketta, jossa on uudistettu useita aseman tuttuja tiloja ja palveluita. Nyt vuorossa on alun perin 1. ja 2. luokan ravintola- ja odotussalina sekä ravintola Elielinä tunnettu, sittemmin Burger Kingin käyttöön siirtynyt tila.

– Asema uudistuu historiaa kunnioittaen: samalla tavalla kuin pari vuotta sitten vastapäätä avattu ravintola Olivia, myös Eliel-salin uusi konsepti palauttaa tilan lähemmäs alkuperäistä käyttötarkoitustaan pidemmän viihtymisen kohtaamispaikkana. Vuonna 2025 avattavassa ravintolamaailmassa päästään nauttimaan niin suomalaisesta kuin kansainvälisestäkin ruokakulttuurista, sekä sisällä että ulkona Kaivokadulle avattavalla suurella terassilla, VR:n kiinteistöyksikön hankepäällikkö Jani Jääskeläinen kertoo.

Koko kansan olohuoneena aseman muutokset ovat aina aiheuttaneet suurta kiinnostusta ja herättäneet tunteita. Tiloissa on vuosisadan aikana ollut erilaisia konsepteja ja ravintoloita aikakausien ja trendien mukaan. Historiallinen tila on kuitenkin onnistuttu säilyttämään alkuperäisessä kunnossaan.

Kymmenen vuotta sitten Burger Kingin avaamisen yhteydessä huolta aiheutti muun muassa ravintolasalin seinällä komeilevan jättimäisen Eero Järnefeltin Koli-maalauksen säilyminen. Silloin taulu konservoitiin ja suojattiin, ja nyt sama työ on edessä yhdessä Ateneumin ja Museoviraston asiantuntijoiden kanssa.

– Asema on Helsingin sykkivä sydän, joka on aina elänyt mukana ajassa. Suojelu ei tarkoita museoimista, vaan tulevaisuuteen katsovia kestäviä ratkaisuja, jotta rakennus palvelee jatkossakin käyttäjien tarpeita Eliel Saarisen merkkiteosta ja koko kansaa koskettavaa kulttuurihistoriaa vaalien, Jääskeläinen sanoo.

Burger King jatkaa uusissa tiloissa aseman kioskihallissa

Burger Kingin lopettaessa toimintansa historiallisessa odotus- ja ravintolasalissa kyseessä ei kuitenkaan ole hyvästit: uusi Burger King -ravintola avataan aseman kioskihallissa vuonna 2025.

– Uusi sijainti aseman vilkkaimmassa tilassa palvelee paremmin niin asiakkaita kuin ravintolaakin, jolle rakennetaan pikaruokaan paremmin soveltuvat tilat, Jääskeläinen toteaa.

Parhaillaan uudistuksen alla olevan kioskihallin muita uusia tulokkaita ovat juuri ovensa avannut salaattibaari Superbowl sekä helmikuussa avattavat Starbucks ja Helsinki-Vantaan lentokentältä tuttu patonkiravintola Upper Crust. 

Uudistushankkeen seuraava vaihe uudistaa aseman länsisiiven – vastuullisuus vaikuttaa monissa ratkaisuissa

Vuonna 2019 käynnistetyssä kehityshankkeessa koko asemarakennus käydään läpi sekä kunnostustarpeiden että asiakaskokemuksen osalta. Seuraavana vuorossa on aseman länsisiipi, jonka uudistustyöt aloitetaan tammikuussa 2024. Seinäpintojen maalaamisen lisäksi remontissa uusitaan niin liikkeiden julkisivut kuin koko länsisiiven valaistuskin. Lisäksi olosuhteita parannetaan uusimalla kaikkien sisäänkäyntien oviverhopuhaltimet sekä rakentamalla länsisiiven pohjoispäätyyn tuulikaappi.

Myös aseman kellari- ja ullakkokerroksessa käynnistetään työt, joissa uusitaan satavuotiaan rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä ja parannetaan energiatehokkuutta. Vastuullisuus korostuu kehityshankkeessa niin suojellun kiinteistön kunnostamisessa kuin vähäpäästöisissä energiaratkaisuissa.

– Asema on nykyään Suomen vilkkain rakennus ja maamme suurin päästöttömän liikkumisen hubi. Asemaa kehittäessä voimme esitellä jatkuvasti uusia ratkaisuja ja kumppaneita, jotka vievät asemaa seuraavalle vuosisadalle. Ympäristökestävyys ja kaikille turvallinen kokemus ovat keskeisiä tekijöitä hankkeessa, Jääskeläinen taustoittaa.