10.06.2022

Asemalla valokuvanäyttely Ukrainan sodasta

Venäjän hyökättyä Ukrainaan ukrainalaiset sotilaat ja siviilit ovat joutuneet kohtaamaan sodan kauhut rintamalla, maanteillä, kylissä, metsissä ja kaupungeissa. Miljoonat ukrainalaiset ovat uhranneet kalleimpansa vapauden puolesta.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan ukrainalaiset sotilaat ja siviilit ovat joutuneet kohtaamaan sodan kauhut rintamalla, maanteillä, kylissä, metsissä ja kaupungeissa. Miljoonat ukrainalaiset ovat uhranneet kalleimpansa vapauden puolesta.

Postihallissa 11.6.–2.7.2022 järjestettävä Vapauden hinta -valokuvanäyttely tuo esille ukrainalaisten surun ja menetyksen, mutta myös toistensa auttamisen ja yhteisen vastarinnan. Näyttelyssä on lisäksi kuvia Ukrainasta ennen sotaa – muistuttamassa meitä siitä, kuinka hyökkäys voi tuhota elämän ja maan hetkessä myös kauniissa ja turvallisessa Euroopassa vuonna 2022.

Kuvat ovat Ukrainan ammattivalokuvaajien yhdistyksen, Ukraїner-mediahankkeen ja yksittäisten valokuvaajien toimittamia. Ennen Helsinkiä näyttely on ollut esillä rautatieasemalla Vilnassa, Liettuassa. VR Group on mahdollistanut tilat näyttelylle Helsingin Päärautatieasemalla.

– Valokuvien kautta voimme tavoittaa ihmisten sydämet. Siksi päätimme järjestää näyttelyn ja tuoda henkilökohtaisia tarinoita ukrainalaisten elämästä sodan keskellä lähemmäs suomalaista yleisöä. Oli tärkeää löytää paikka, missä tavoittaa paljon sekä suomalaisia että ulkomaalaisia ihmisiä. Päärautatieasema on yksi vilkkaimmista rakennuksista Helsingissä, ja siksi se tuntui sopivalta paikalta, sanoo Nadiia Fedorova, yksi näyttelyn järjestäjistä.

– Meillä on ollut itsestään selvää Ukrainan ja ukrainalaisten tukeminen alusta saakka, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Ukrainan lippu liehuu Päärautatieaseman yllä, ja olemme mahdollistaneet myös ukrainalaisten matkustamisen maksutta junissamme, jotta sukulaisten ja tuttavien tapaaminen olisi hädän hetkellä mahdollisimman helppoa, sanoo vt. toimitusjohtaja Topi Simola Vr Groupista.

Näyttely on osa vuoropuhelua, jota Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry haluaa pitää suomalaisten välillä. Erilaisten tapahtumien järjestämisellä yhdistys pyrkii tuomaan Ukrainan tilannetta esille ja osaksi keskustelua.

Näyttelyn järjestäjinä toimii Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry, joka perustettiin vuonna 1997 edustamaan ukrainalaisia Suomessa. Sen tarkoituksena on levittää tietoisuutta Ukrainasta ja sen laajasta kulttuuriperinteestä. Yhdistys pyrkii auttamaan Ukrainaa ja sieltä paenneita ukrainalaisia. Lisää tietoa yhdistyksestä löydät osoitteesta: www.ukrainians.fi

Näyttelyn avajaiset alkavat 11.6. klo 14:00 kuraattori Nadiia Fedorovan alkusanoilla, Liza Momotin ja Aleksi Kloven säveltämällä Vilna-musiikkiteoksella (Vapaa) sekä Henri Hirvenojan runolla Ode for Ukraine.

Tervetuloa!