28.11.2022

Aseman kukkakaupan yrittäjä vaihtuu konkarien avustuksella

Vuodesta 1958 samalla paikalla, Rautatientorin ovensuussa sijainnut Rauta-Kukka on saavuttanut ikonisen aseman paitsi koko kansan kukkakauppana, myös tunnettuna kohtaamispaikkana.

Vuodesta 1958 samalla paikalla, Rautatientorin ovensuussa sijainnut Rauta-Kukka on saavuttanut ikonisen aseman paitsi koko kansan kukkakauppana, myös tunnettuna kohtaamispaikkana. “Tavataan assan kukkiksella” on monelle tuttu lausahdus, olipa kyseessä treffit tai verkkokaupan tilauksen vastaanotto. Vuosien varrella asiakkaita on ollut Johannes Virolaisesta lusikantaivuttaja Uri Gelleriin. 

Alun perin Rauta-Kukan omisti VR:n työntekijöiden hyvinvointia tukeva Rautuki-Säätiö, ja vuodesta 2012 kukkakaupan yrittäjänä ja omistajana on toiminut aseman kävijöille ja vuokralaisille hyvin tutuksi tullut Päivi Kauranen. Viime viikkoina kukkatiskin takana on pyörinyt Kaurasen ja tuttujen työntekijöiden lisäksi myös uudet kasvot. Charlotta Tallberg, Rauta-Kukan uusi yrittäjä, on parin viime viikon ajan ottanut hommia haltuun Kaurasen siirryttyä ansaitulle eläkkeelle. Niin ikään pitkän linjan kukkakauppayrittäjä Tallbergille homma ei suinkaan ole uusi.

”Ennen Rauta-Kukkaa olen pyörittänyt 13 vuoden ajan Suomen vanhinta kukkakauppaa Ölanderia Ullanlinnassa Korkeavuorenkadulla. Toimin aikaisemmin Suomen Kukkakauppiasliiton Helsingin piirin puheenjohtajana, ja niissä hommissa myös Päivin kanssa tutustuttiin ja ystävystyttiin, kun istuttiin molemmat hallituksessa parin vuoden ajan. Sen jälkeen ollaan käyty yhdessä kukkienhakureissulla Hollannissa ja tehty kaikenlaista yhdessä. Ollaan naurettu usein, että voitaisiin laittaa kukkakaupat vaikka vierekkäin ja silti kumpikin menestyisi, kun ollaan niin erilaisia.”

Vierekkäisten liikkeiden sijaan päädyttiin kuitenkin kapulanvaihtoon, jossa tutun henkilökunnan ja konkari Kaurasen apu on ollut suurta.

”Uuden yrityksen haltuun ottamisessa konkareiden apu on ollut äärimmäisen tärkeää, ja vielä kun se tehdään omasta ilosta ja halusta saada menestystä jatkolle. Marraskuu on menty harjoittelun kautta, ja innolla odotan alkavaa vuoden kovinta sesonkia Suomen vilkkaimmalla paikalla.”

Kirkkonummelta kotoisin olevalle Tallbergille Steissi on nuoruudesta asti tuttu kohtaamispaikka, jonka hän on aina kokenut tuttuna ja turvallisena. Aseman uudistusta, uusia ravintoloita ja historiallista arkkitehtuuria arvostava Tallberg kokee, että kukkakauppa on aina ollut ja on edelleen tärkeä osa aseman miljöötä ja palvelutarjontaa.

”Kukkien ostaminen on hyvän fiiliksen juttu, joka liittyy suomalaisessa kulttuurissa tosi vahvasti elämän tärkeisiin ja iloisiin tapahtumiin. Steissiltä kukat on aina helppo napata mukaan, olipa menossa valmistujaisiin, häihin, treffeille tai joulunviettoon. Samalla tavalla kukat tuo hyvää fiilistä, kun astut sisään Rautatientorin ovista ja vastassa on kaikki se kukkien väriloisto ja ihanat tuoksut.”